Nejsou echinaceové kapky jako echinaceové kapky

Echinacea je pro mnoho kultur brána jako zázračná bylina. Už domorodí Američané ji využívali na mnoho způsobů. U nás v Aromatica echinaceu zpracováváme do bylinné lihové tinktury. Tyto kapky, které vyrábíme už od roku 1992, jsou stále nejprodávanější na trhu. Abychom vám bylinku a přípravu tinktury přiblížili, požádali jsme naši vývojářku Mgr. Hanku Jančulovou Ph.D., aby nám zodpověděla pár otázek. 

     V čem je echinacea výjimečná? 

Echinacea je prérijní bylina původem ze Severní Ameriky, odkud byla zavlečena do dalších zemí. A právě domorodí Američané bylinu využívali pro její léčivé účinky – od vnější aplikace při popáleninách, zranění nebo bodnutí hmyzem, žvýkání kořene při bolestech zubů nebo bolestech v krku, až po vnitřní užívání při bolestech, kašli, žaludečních obtížích nebo hadím uštknutí. Echinacea obsahuje velkou řadu různých aktivních látek a to ve všech částech byliny – v kořenu, květu, nati i v listu.

V současnosti se echinacea/třapatka využívá jako prostředek pro podporu imunitního systému, zejména při prevenci nachlazení a chřipky či dalších respiračních onemocnění. Dále je třapatka používána jako bylinný prostředek ke zmírnění příznaků nachlazení a infekcí horních cest dýchacích a ke zkrácení doby trvání příznaků infekcí horních cest dýchacích. Zevně jsou přípravky s obsahem třapatky používány k podpoře hojení ran a mírnění stavů spojených s kožními záněty. Všechny tyto účinky jsou podloženy řadou studií.

Celosvětově se echinacea a přípravky z ní těší poměrně velké oblibě, zejména s příchodem podzimních a zimních chladnějších dnů, které s sebou často nesou zvýšenou potřebu posílení obranyschopnosti organismu (a také vyšší riziko možnosti nachlazení).

     Odkud surovinu bereme a jak jí zpracováváme? 

U nás tradičně zpracováváme sušený, jemně řezaný květ třapatky, konkrétně třapatky nachové. Surovinu odebíráme od ověřeného a dlouholetého dodavatele, který nám dodává kvalitní bylinu. Bylinu macerujeme za studena v jemném lihu smíseném s vodou (výsledný obsah lihu je 40 %), což je účinný a dlouhodobě prověřený postup z hlediska extrakce co největšího množství obsahových látek. Zpracování ve formě tinktury. Extrakce (macerace) bylin však chce svůj čas, aby celý proces byl efektivní a vedl ke kvalitnímu produktu také z hlediska chuťových vlastností.

     Jak moc ovlivňuje míra alkoholu v lihu účinnost produktu a proč? 

Uvádí se, že obecně je u bylin nejvhodnější lihovodná extrakce při obsahu etanolu v rozmezí 30 – 60 %, je však nutné brát ohled na dobu extrakce, další způsob zpracování a ověřit obsah účinných látek. Ne vždy platí, že čím vyšší je obsah etanolu při extrakci, tím je proces účinnější, tedy tím více účinných látek výsledná tinktura obsahuje. 

     Jaký je proces výroby a na co by si měl nakupující při výběru dát pozor? 

Na trhu je dostupná celá řada přípravků s obsahem třapatky, od tinktur, tekutých a práškových extraktů, práškového kořene až po čaje. Zde je potřeba si uvědomit, že přípravky ve formě extraktů a tinktur obsahují obecně vyšší množství účinných složek a také to, že u přípravků vyrobených z květu a nati třapatky bývá dávkování mírně vyšší než u přípravků vyrobených z kořene třapatky. To souvisí se zmíněným vyšším obsahem účinných látek v kořeni. Ovšem neznamená to, že přípravky z nadzemních částí rostliny jsou méně účinné. Také tyto přípravky obsahují komplex aktivních látek, které posilují přirozené procesy obrany organismu, vykazují antioxidační účinky a velmi příznivě působí na zdraví horních cest dýchacích.