BLOG: O bylinkách a lidech – Sladké léto bez cukru nejen pro diabetiky

Délka čtení: 3 minuty

Cukr, bílý zabiják – i tak někteří přezdívají tento krystalový prášek, po kterém naše tělo sem tam prahne. Nic není tak černobílé. Přemýšlíte, že byste ze svého jídelníčku vyřadili cukry? Možná to není tak horké. Pokud nám zdravý životní styl není cizí, konzumace cukru (byť i toho bílého) nám nemusí představovat problém. Jak je to tedy s cukrem? Jsou náhražky cukru lepší a v jaké míře bychom je měli konzumovat?

Cukr ≠ sacharidy

Pokud jste si někdy pročítali složení potravin, určitě jste tento rozdíl zaznamenali. Na 100 gramů výrobku připadá 25 gramů sacharidů, z toho 11 gramů cukry. Jak si tento pojem správně vyložit? Cukry jsou sacharidy, ale ne všechny sacharidy jsou cukry. Pojem sacharidy má mnohem širší význam – od jednoduchých cukrů, přes složité polysacharidy až po vlákninu, která je velmi důležitou součástí pro správné fungování těla. Obecné doporučení světové zdravotnické organizace říká, že sacharidy by měly představovat 50-60 % denního energetického příjmu, nikoliv však cukru. 

Nahrazení cukru v kuchyni

Omezujete sladké, vyhýbáte se dortíkům a slazeným limonádám, ale ručička na váze se stále nepohla? Možná do sebe dostáváte stále cukry, o kterých ani nevíte, že by se v daných surovinách mohly vyskytovat. Určitě všichni víme o vysokém obsahu cukru v sycených nápojích. Ovšem kde byste jeden cukr navíc nehledali, jsou například instantní kaše nebo cereálie, na jejichž obalu velmi často nalezneme slovní spojení “zdravá snídaně”. Podobně na tom jsou i různé dressingy, omáčky a kečupy, kterým v létě během grilování holdujeme ještě o trochu více. I tady většinou výrobce v nemalé míře dosladí výsledný produkt. Pozor si také dejme na sušené ovoce a sušené maso. Ano, čtete správně. I zde se velmi často tato nekalá praktika využívá. Poučení? Než si koupíme produkt, o kterém si myslíme, že je zaručeně zdravý, koukněme na obal, kde zjistíme, kolik gramů cukru nám výrobce namíchal do zdánlivě zdravého jídla. 

Grilovací sezóna v plném proudu

Grilovací sezóna, Bez masa by to nešlo, ale i tady můžete vybírat tu nejlepší možnost. Namísto tučného masa zvolte například kuřecí či krůtí, které obsahuje více bílkovin a méně tuku. Zkuste se vyhýbat předpřipraveným marinádám na gril, které obsahují cukry.  Raději si marinádu připravte sami – třeba takovou hořčičnou s koprem a citronem! A čím nahradit pečivo? Co třeba grilovanou zeleninou? Tu můžete zabalit do alobalu, přidat koření a skvělá příloha bez přidaného oleje je na světě! 

Čas na letní dobroty bez cukru

Kdo by nemiloval zmrzlinu? A co kdybychom vám řekli, že si doma můžete vykouzlit smetanovou zmrzlinu bez přidaného cukru a smetany? Je to možné! Navíc jednoduché, rychlé a zdravé.

Budeme potřebovat:

2 měkké banány

Vanilkový lusk

50 ml kokosového mléka

Banány oloupeme, nakrájíme na třetiny a necháme zamrazit minimálně přes noc. Poté je v blenderu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem a přidáme kousek dužiny z vanilkového lusku. Dozdobit můžeme čerstvým ovocem, které máme při ruce. Ihned podáváme, dobrou chuť!

Ledový čaj s mátou

Co by to bylo za grilování bez piva a nealkoholického osvěžení? Vyzkoušejte ledový čaj – jednoduché, rychlé a na chuť přijde nejen dětem ale i dospělým.

Budeme potřebovat pouze čaj diabetan, mátu a 1 velkou broskev. Čaj zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc luhovat společně s mátou a nakrájenou broskví.

Jakmile čaj budeme servírovat, samozřejmě nesmíme zapomenout na led!